Archivo de Público
Lunes, 3 de Mayo de 2010

Neix una biblioteca per omplir de lletres la Rambla

La competència és gran al mític passeig, així que han buscat un supereslògan: "Neix una nova Rambla: la Rambla de les Lletres"

GABI MARTÍNEZ ·03/05/2010 - 08:20h

A la paret, una foto de Català-Roca a la biblioteca. A. Bach

En un raconet de la Rambla hi ha frases de Cervantes, Genet o José Agustín Goytisolo enfilant-se per les finestres, per parets d'un color blanc ben potent que reforça una il·luminació a joc. És una biblioteca. Es diu Gòtic-Andreu Nin i està a punt d'inaugurar-se, de manera que gent del barri i passavolants pèl-rojos treuen el cap per veure si és el que sembla. Sí: una biblioteca! Amb voluntat de cridar l'atenció. La competència és gran al mític passeig, així que han buscat un supereslògan: "Neix una nova Rambla: la Rambla de les Lletres", diu Mercè Pérez, la flamant directora baixada de la muntanya, d'un univers bibliotecari Sarrià-Sant Gervasi que té poc a veure amb la cuita cosmopolita que trobarà aquí. Aquell senyor amb barret de cowboy, la parella de ghanesos i la colla d'italians que es miren el llibre Preocupar-se és divertit confirmen la sospita. Pérez està disposada a adaptar-se als veïns, i com que al barri hi ha força italians, subministrarà més traduccions en aquesta llengua, per exemple.

Pérez passeja exultant per la "seva " Rambla, que es converteix en la biblioteca número 36 de la xarxa barcelonina, la quarta i última de Ciutat Vella, amb 33.000 documents de partida, entre ells 14.000 llibres. Inclou una Rambla Sonora "y al final de la Rambla me encontré con la negra flor", canta una paret, en record de Radio Futura, aules informàtiques, un apartat de revistes on tres iaios ja n'estan fent un ús esplèndid

L'espai està dedicat a Andreu Nin, gran internacionalista, escriptor i traductor

Dos nens fullegen còmics asseguts als bancs taronja de la secció Petits Lectors, davant d'una enorme foto de Margaret Michaelis on es veuen nois dels anys trenta fullejant llibres a terra, davant d'un quiosc ambulant. Aix!, la Rambla d'abans. Aquella on el POUM (Partir Obrer d'Unificació Marxista) va establir el seu comitè militar. Va ser just aquí, a l'antic Gran Hotel Falcón, i per això el nou espai porta el nom d'Andreu Nin, aquell polític tan marxista, escriptor i traductor, "aquell gran internacionalista que va lluitar per la llibertat i la igualtat", exclama l'alcalde Jordi Hereu, que s'inflama amb el discurs. "El llibre mai morirà!", afegeix, i un penjat amb ulleres de color ambre aplaudeix i vol pujar a la tarima, si bé l'intercepta un senyor ben musculós amb pinganillo d'orella, i l'alcalde parla de l'oportunitat d'haver obert una biblioteca, per fi, "al costat d'aquesta Rambla "que no entén de totalitarismes". I acaba cridant: "Visca la Barcelona dels treballadors". Si no està emocionat, ho sembla. Hereu xerra amb Wilevaldo Solano, ex­secretari general del POUM a l'exili.

Crec que era un tema de justícia diu Hereu.

Està molt bé, molt bé diu Solano.

L'alcalde parla d'un passeig "que no entén de totalitarismes"

És magnífic. Sí, home, sí respon Hereu.

Toca la banda de dixieland disfressada per a l'ocasió i la gent torna a engrescar-se amb les fantasioses joguines de ferro portades per Guixot de 8 per animar la festa. Hi ha una enorme foto de Català-Roca que mostra una Rambla sota la pluja i, al fons, el monument a Colom. I al costat, un poema de Neus Aguado: "Se verán peces sedientos/saltando de libro en libro/y ya nadie dudará/ de que ha llegado la hora de la sed/A lo lejos el dedo de Colón/señalará un mar inexistente". Molts no deixen d'esmentar la Rambla, que si la Rambla aquí, la Rambla allà, així que sembla que s'hagin posat d'acord a llegir la paret dels Petits Lectors, on en un joc que barreja les paraules rambla i mar hi ha escrit: RAM BLA BLA BLA BLA BLA AMB LA LALA AMB RAM AMAR LALA.