Lunes, 3 de Mayo de 2010

Barcelona defensa el valor cultural dels cementiris

Avui presenta a Estrasburg una ruta europea turística, artística i funerària

ACN ·03/05/2010 - 08:20h

La tomba d’Ildefons Cerdà, a Montjuïc. acn

Barcelona, que presideix des de fa tres anys l'Associació de Cementiris Europeus (ASCE), defensarà avui a Estrasburg la candidatura perquè el Consell d'Europa declari Itinerari Cultural Europeu una ruta de 49 cementiris de 37 ciutats de 16 països, entre ells els de Montjuïc i Poblenou, pel seu valor artístic, històric i cultural. La demanda per visitar aquest tipus d'espais està creixent a Barcelona: el 2009, més de 6.000 persones van passejar pels cementiris barcelonins amb una finalitat purament turística i d'oci, tal com va dir ahir el president de Cementiris de Barcelona, Jordi William Carnes.

La presentació d'aquesta ruta a Estrasburg anirà a càrrec de la presidenta de l'ASCE, María Luisa Yzaguirre. Carnes va destacar que "els cementiris són llocs plens de vida, per tot el patrimoni que hi trobem, i són, sens dubte, una part de les ciutats que ha de ser conservada i posada en valor, com estem fent a Barcelona". La ruta té interès artístic, religiós i històric, i per tant pot esdevenir un nou reclam turístic i cultural i afavorir la rehabilitació de tot aquest patrimoni.

Actualment visiten aquest patrimoni europeu uns cinc milions de persones, una xifra que s'espera que augmenti amb la creació de la ruta. Entre el 2010 i el 2012 es preveu crear un comitè científic i una pàgina web, preparar guies turístiques de la ruta i fer activitats divulgadores.

Montjuïc i Poblenou

Cementiris de Barcelona ja té en marxa una ruta que inclou els dos cementiris monumentals de la ciutat, els de Poblenou i Montjuïc. S'hi organitzen diferents recorreguts temàtics que van des d'aspectes històrics i artístics a un ampli anecdotari urbà. Un passeig pel Cementiri del Poblenou i Ruta pel Cementiri de Montjuïc, Somnis de Barcelona són els noms de dues de les rutes, que han tingut més de 6.000 visitants l'últim any, dels quals un miler en horari nocturn.