Archivo de Público
Jueves, 29 de Abril de 2010

Vic, un exemple de convivència amenaçat per l'electoralisme

Vint-i-cinc entitats que treballen amb immigrants firmen un manifest perquè es retirin els canvis a l'empadronament

IRENE SEGALÉS / MONTSE MIR ·29/04/2010 - 08:20h

L'experiència d'integració de la immigració a Vic és el model que s'intenta estendre per tot Catalunya amb l'aprovació de la nova llei d'acollida aprovada ahir pel Parlament. Vic demostra la viabilitat d'un projecte de convivència i, alhora, constata la seva fragilitat, ja que el model va quedar sacsejat per la polèmica del padró, que va revoltar la societat civil que durant anys ha treballat per fer-lo possible.

Les associacions i entitats que treballen amb el col·lectiu d'immigrants a Vic van fer un manifest conjunt contra el canvi dels criteris del padró municipal i la intenció del consistori de comunicar a la Delegació del Govern els casos de persones en situació irregular que intentessin empadronar-se. En l'escrit, 25 associacions exigien la retirada immediata de les mesures per considerar-les "il·legals, greument discriminatòries i que contradiuen el Pacte Nacional per la Immigració".

"És trist que algú et demani consell per si serà denunciat", denuncia la UGT

Abans de l'aprovació de la nova llei, ahir al Parlament una vintena d'actors del grup de teatre del Centre de Normalització Lingüística d'Osona van interpretar Amb veu nova, les velles paraules. Nascuts a Osona o arribats els darrers anys, amb gran diversitat d'accents i amb més o menys fluïdesa, els actors van representar textos de Jacint Verdaguer, Miquel Martí i Pol i Maria Àngels Anglada, tots tres osonencs universals.

Antoni Iborra, advocat que treballa a l'associació Veus Diverses, una de les de més pes a la ciutat, assegura que "l'ajuntament està actuant amb menyspreu cap a les associacions que treballem per la convivència perquè fins aleshores tenia el compromís de consensuar les decisions sobre la immigració amb la societat civil i aquest pacte s'ha vulnerat".

Mesures de to electoralista

Una associació colombiana creu que ara ja hi ha tensió al carrer

Les crítiques a l'ajuntament, amb un govern de coalició encapçalat per l'alcalde de CiU, pel caràcter electoralista de la mesura arriben de la majoria d'associacions. Margaret Mariadas, fundadora de l'Associació Social i Cultural de l'Índia d'Osona, comparteix el sentiment de decepció. "És trist que vulgui guanyar vots amb això, perquè l'únic que aconseguirà serà marginar una part de la societat. Farà encara més difícil que la gent trobi feina i provocarà que els infants no vagin a l'escola".

El barri del Remei concentra un 40% de la població immigrant que viu a Vic. El col·lectiu ghanès, el més important a Vic després del marroquí, viu majoritàriament en aquest barri. Santi Collell és el president de l'Associació de Veïns del Remei. "A mi no m'interessa saber l'origen de les persones que viuen al barri. Només m'interessa si volen participar en les nostres activitats".

Santi Collell assegura que el Remei és un barri tranquil i que els problemes que hi ha són els que genera la mateixa convivència, però destaca les coses positives: "Des de l'associació busquem l'orgull de barri i de mica en mica l'anem trobant". Collell destaca que "els immigrants han rebut la polèmica amb preocupació perquè temen que se'ls fiqui a tots al mateix sac i no es pot trencar la convivència aconseguida fins ara".

La convivència era fràgil i l'alcalde ha fet trontollar anys de feina

A principi d'any, segons dades oficials, a Vic hi havia censades 40.960 persones, de les quals un 25,7% eren d'origen estranger. Angélica Romero, vicepresidenta de l'Associació Colombiana a Osona, demana als polítics que "mirin més enllà del dia d'avui en prendre segons quines decisions perquè l'immigrant és vulnerable, i en aquests moments hi ha tensió al carrer a Vic".

També es mostra preocupat pel que pot comportar la mesura de l'empadronament Youcef Alloui, de l'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants de Catalunya de la UGT: "És trist que algú et demani consell per si serà denunciat pel fet d'empadronar-se".

Jamel El Meziani, fundador del Centre Cultural Islàmic de Vic, creu que a l'alcalde de CiU, Miquel Vila d'Abadal, li interessa només treure vots a la xenòfoba Plataforma per Catalunya de Josep Anglada.

El que s'havia aconseguit fins ara, segons Jeroni Vinyet, president de la delegació d'Òmnium Cultural a Osona, és que "a Vic es convisqués; la ciutat ha treballat bé durant molts anys".