Archivo de Público
Jueves, 29 de Abril de 2010

La reducció dels delictes torna la calma a Salt

Dos mesos després dels incidents la ciutat espera els recursos promesos

LLUÏSA FUENTES ·29/04/2010 - 08:20h

El 43% de la població de Salt és d’origen estranger. ClickArt

Dos mesos després de l'episodi de tensió racial que es va viure a Salt, la població encara espera que es concretin les ajudes que es van demanar a la Generalitat per abordar els problemes de convivència que es generen en un municipi amb el 43% de població estrangera.

L'alcaldessa, Iolanda Pineda (PSC), està satisfeta de la feina que s'ha fet en les últimes setmanes però creu que ja ha arribat el moment de donar l'impuls definitiu per fer realitat tot el que ha demanat la població: més presència de Mossos, un pla d'ocupació per reduir els índexs d'atur, sobretot entre els joves, i diners per contractar més mediadors que ajudin a calmar els ànims quan hi hagi algun conflicte entre autòctons i immigrants.

La presència de Mossos al carrer va augmentar els dies després de la crisi

El patrullatge de Mossos al municipi es va incrementar els primers dies del conflicte però els veïns que van denun­ciar que havia augmentat la inseguretat ciutadana creuen que no és suficient. "Hem notat que els delictes han disminuït, però volem que el reforç de Mossos es mantingui tot l'any", explica Gemma Serra, la presidenta de l'associació de veïns del barri dels Escriptors de Salt.

Els veïns van enviar cartes al president Montilla, al conseller Saura i a la consellera Tura demanant més policia i que s'apliqui la llei perquè els delinqüents multireincidents puguin ingressar a la presó, però la resposta que han rebut ha estat "protocol·lària", diu Serra. "Ens fa por que ara que s'han calmat les coses no s'acabi materialitzant res del que van demanar", afegeix. La sensació que han baixat els robatoris que tenen els veïns està fonamentada. Segons dades de l'Ajuntament, en els últims dos mesos els delictes a Salt han baixat entre un 20% i un 25%.

A més, sis dels delinqüents multireincidents que operaven al municipi ja són a la presó. La conselleria d'Interior va revelar fa uns dies que a la població hi ha deu delinqüents que acumulen 289 detencions per petits delictes o faltes i gairebé sempre per furts valorats en menys de 400 euros. El rècord el tenia un individu que la policia havia detingut 65 vegades.

Moltes veus diuen que l'alcaldessa va saber gestionar bé la crisi

Que sis multireincidents de Salt estiguin entre reixes no és casual. És el resultat de l'ofensiva que va posar en marxa la Fiscalia de Girona en col·laboració amb els Mossos per acabar amb la impunitat d'aquests individus .

Més recursos econòmics

Menys optimista és Andreu Bover, tècnic d'integració i convivència de Salt, per qui "les coses no han canviat gaire", assegura. Aquest expert en temes d'immigració creu que s'ha fet un esforç per cobrir algunes demandes del consistori, però que si no arriben recursos econòmics "és probable que el polvorí pugui explotar en qualsevol moment".

En els últims dies, sis multireincidents de la ciutat han ingressat a la presó

A la vila, són moltes les veus que diuen que l'alcaldessa va gestionar bé la crisi i ha sabut reconduir la situació perquè el conflicte no anés a més. No obstant això, Pineda pensa que hi ha coses que podia haver fet millor, i afegeix que el que ha passat a Salt pot passar en qualsevol altre municipi amb un índex de població estrangera important. En aquest sentit, aquest municipi gironí "és un laboratori de proves", diu.

Pineda també ha demanat a la Generalitat subvencions per poder contractar més mediadors. Actualment, la vila en té dos i els experts creuen que en caldria un altre per parlar amb les comunitats de propie­taris, per abordar problemes com l'impagament de les quotes d'edificis. L'alcaldessa també demana cinc o sis mediadors més per passejar-se pels carrers de Salt i avortar possibles conflictes entre autòctons i estrangers.