Jueves, 13 de Mayo de 2010

Els veïns del teatre Novedades veuen amb recel la reforma de l’illa

Preocupació pel soroll i els problemes de convivència als voltants del nou centre d'oci i comercial

JORDI SUBIRANA ·13/05/2010 - 06:24h

Recel i preocupació. Aquesta ha estat la primera reacció de veïns i comerciants després de conèixer que, d'aquí quatre anys, l'interior d'illa del teatre Novedades, entre el passeig de Gràcia i el carrer de Casp, s'haurà convertit en un gran complex d'oci i comercial que suposarà la transformació de 5.000 metres quadrats i l'enderrocament del vell local escènic i de l'hotel Barcelona.

Les principals crítiques al projecte són els problemes de convivència que pugui generar el nou complex si acull oci nocturn, l'estètica que tindrà el nou edifici, els pocs serveis públics -uns jardins- que preveu el pla i la desaparició per sempre del Novedades.

La primera reacció de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que desconeixia el projecte que va avançar Públic, va ser de sorpresa i de preocupació per si la zona d'oci pot generar conflictes, tal com va reconèixer un portaveu. El pla preveu construir un auditori amb unes 800 butaques, un nou hotel que donarà al carrer de Casp, un aparcament amb cinc plantes per a uns 800 vehicles, uns jardins públics de 354 metres quadrats i una zona comercial i de restauració a peu de carrer. Al complex s'accedirà per un túnel que serà a Casp.

El president de l'Associació de Comerciants de Barnacentre, Santiago Martín, que representa gairebé 1.000 botigues de la ciutat, ha afirmat que els preocupa la competència que generarà l'espai, però no volen -com la FAVB- que el nou complex generi problemes de soroll i de convivència: "El centre de la ciutat no és lloc per aixecar un complex lúdic. S'han de construir fora de les ciutats".

La FAVB critica que no es construeixi cap equipament públic a l'interior i assegura que faran un seguiment molt acurat de les obres, sobretot de l'alçada. Està previst que el punt més alt de l'hotel sigui una torre de 40,7 metres.

L'estètica és un altre dels punts que preocupa Martín. "Com a ciutadà, un complex com aquest no em sembla gaire bonic. Però sí que demano que el nou edifici sigui respectuós amb l'entorn. En aquest aspecte confio en l'Ajuntament". Precisament, el consistori barceloní ha posat com a condició que la façana respecti els edificis de l'entorn, especialment la modernista Casa Rocamora, a la cantonada del passeig de Gràcia amb Casp.

Operació entre privats

La regidora de l'Eixample, Assumpta Escarp, no s'ha volgut pronunciar sobre la transformació de l'illa. A través d'un portaveu, Escarp s'ha limitat a dir que l'Ajuntament no diu res perquè és una operació entre privats. El fet sorprèn perquè es tracta d'una operació urbanística de grans proporcions al centre de Barcelona i perquè molts ciutadans no estan gaire a favor del complex.

El teatre Novedades està tancat des de fa quatre anys, i això ha fet que s'hagi abandonat l'entorn, ple amb brutícia i olor d'orina. L'inici de les obres, previst aproximadament per d'aquí un any, obligarà a tancar l'aparcament Samsó, la botiga de roba Leos i l'hotel Barcelona, que gestiona Husa.

La gerent de l'aparcament, Carme Samsó, ja fa temps que té assumit que la primavera del 2011 hauran de tancar. "És absurd oposar-se a un projecte d'aquesta mena. L'important és intentar arribar a una entesa", diu. Samsó creu que el nou pàrquing no tindrà res a veure amb l'actual, que té tres plantes i 160 places, i "que és el més antic de Barcelona, abans havia sigut un esquaix".