Miércoles, 5 de Mayo de 2010

El temporal torna a deixar en evidència Endesa

La xarxa provisional pateix avaries i provoca noves apagades a les comarques de Girona

LLUÏSA FUENTES ·05/05/2010 - 08:20h

Uns operaris arreglen una de les torres d’alta tensió que va caure ahir a la localitat gironina de Santa Cristina d’Aro. DAVID BORRAT/ CLICK ART FOTO

La xarxa elèctrica que Endesa va haver de refer després de la gran nevada del 8 de març passat no ha aguantat el primer temporal que ha afectat tot Catalunya. El vent i la pluja que va caure la nit de dilluns a dimarts va tornar a deixar sense subministrament elèctric entre 3.500 i 4.000 abonats de les comarques de Girona, és a dir, entre 10.000 i 12.000 persones.

La nova avaria es va produir al voltant de les cinc de la matinada i al llarg de la tarda d'ahir va quedar pràcticament restablert el servei. Malgrat això, al tancament d'aquesta edició, encara estaven sense llum uns 400 abonats de la urbanització de Romanyà, a Santa Cristina d'Aro.

El tall de llum es va pro­duir perquè van caure dues línies de mitja tensió que donen subministrament a Sant Feliu, Tossa, Blanes i Lloret. Els alcaldes de la zona atribueixen la nova avaria a la precarietat de la línia. "Han caigut pals que es van col·locar de forma provisional perquè no estaven plantats a consciència i la pluja ha debilitat la terra que els aguantava", assegurava l'alcalde de Santa Cristina d'Aro, Ricard Herrero, que també es queixava que la resposta d'Endesa, "una vegada més", ha deixat molt a desitjar. En canvi, a Pals (un altre dels municipis més afectats), l'alcalde, Joan Silvestre, deia que Endesa havia superat amb bona nota el contratemps.

A l'Alt Empordà, com a conseqüència del vent hi va haver talls esporàdics a la Jonquera, Llançà i Portbou. En aquest últim municipi la tramuntana va arribar a bufar amb ratxes de fins a 169 quilòmetres per hora i es va haver d'apuntalar un arbre que amenaçava de caure i posava en perill els veïns.

La Federació d'Hostaleria de Girona va denunciar ahir, a través d'un comunicat, "la incapacitat [d'Endesa] per resoldre, d'una vegada per totes, el mal estat de les infrastructures elèctriques", i va criticar la "desídia permanent de l'empresa". En el comunicat, els hotelers gironins mostraven el seu descontentament perquè si hi ha la més petita incidència meteorològica se'n va la llum. "És una vergonya que s'hagi de funcionar amb una xarxa tercermundista amb la potencialitat turística que hi ha a Girona", van sentenciar.

En aquest sentit, la federació va assegurar que la companyia "se'n riu del sector turístic i també de les administra­cions" perquè no ha canviat res després de la nevada del mes de març. "Malgrat la intervenció del president Montilla, el mal estat de la xarxa continua i la precarietat amenaça de deixar-nos a les fosques en plena temporada turística".

El servei de tren també es va veure afectat. La línia Girona-Portbou va estar tallada fins a les quatre de la tarda perquè el vent va fer caure a la via tot tipus d'obstacles. Renfe es va veure obligada a posar autobusos per als viatgers. La falta de subministrament elèctric a l'estació de Cervera (Rosselló) va interrompre també l'enllaç amb França.

Les indemnitzacions

Precisament ahir Endesa va anunciar que indemnitzarà els afectats per la gran apagada de principis de març amb entre 60 i 80 euros per dia sense llum, encara que de la primera jornada no se'n farà càrrec. Segons la companyia, es pagarà 60 euros per les primeres 48 hores, 70 per les següents 24 hores i 80 euros per dia fins que es va restablir el subministrament. Alguns dels clients van estar fins a 11 dies a les fosques. Per cobrar no caldrà cap peritatge. Només serà necessari quan es vulguin reclamar quantitats superiors. Les reclamacions es podran començar a demanar demà als diferents punts de servei d'Endesa. A més, la companyia va anunciar que crearà un fons social d'un milió i mig d'euros per indemnitzar els ajuntaments.

El fons estarà gestionat per una comissió en què hi haurà Endesa i els ajuntaments. L'elèctrica reitera que malgrat que no es considera jurídicament responsable dels efectes de la nevada, ha dedicat més de 70 milions d'euros per restablir el subministrament de la xarxa.